Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Tartaletki czekoladowe z kremem mascarpone i malinami


Czas przygotowania:
60 min
Ilość porcji:
6

Składniki

Nie macie pomysłu na niedzielny deser? A może szykuje się Wam rodzinna uroczystość i nie macie pojęcia co podać po obiedzie? Jeśli tak, mamy dla Was pyszną, smaczną, ale nie ciężką propozycję. Idealne, delikatnie słodkie połączenie mascarpone i malin z pewnością spodoba się Waszym gościom!

Do przygtowoania potrzebujemy:

  • Jaglak czekoladowy Galicia ? 6 szt.
  • Masło ? pół kostki
  • Śmietana 36% - 200 ml
  • Cukier puder 100 gram
  • Bita śmietana w proszku 
  • Serek mascarpone ? 200 gram
  • Świeże maliny ? 200 gram
  • Silikonowe foremki na tartaletki
     

Przygotowanie

  1. Mielimy na mąkę batoniki Jaglak czekoladowy, rozpuszczając w międzyczasie masło. Łączymy te dwa składniki ze sobą. 
  2. Uzyskaną w ten sposób bazą wykładamy tartaletki, mocno ugniatając spód.
  3. Odkładamy je do lodówki aż masło stężeje.
  4. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem śmietany w proszku i cukru pudru. Nie pomijajcie śmietany w proszku, czyli tzw. śmietan-fixu. Dzięki niemu masa będzie bardziej trwała. 
  5. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
  6. Gotową masę wykładamy na tartaletki i dekorujemy malinami. Układamy je symetrycznie, jedna przy drugiej, aby deser nie tylko świetnie smakował, ale także genialnie wyglądał. 
  7. Chowamy do lodówki i wyciągamy przed podaniem. Będzie przepysznie!