Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Omlet ze szpinakiem w towarzystwie chlebka Dynia & Ser


Czas przygotowania:
15 minut
Ilość porcji:
1

Składniki

Czy dzień można rozpocząć lepiej niż pysznym, pożywnym i sycącym śniadaniem? Naszym zdaniem nie! Dlatego wszystkim fanom jajek, polecamy rozpocząć jutrzejszy dzień od aromatycznego omleta ze szpinakiem w towarzystwie świeżych warzyw i chrupkiego pieczywa Dynia & Ser. 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • Garść świeżego szpinaku baby
  • Mała cebula
  • Czosnek świeży lub granulowany
  • Żółty ser ? 20g
  • Sól pieprz do smaku
  • Tłuszcz do smażenia
  • Warzywa, np. pomidor, ogórek lub papryka
  • Pieczywo chrupkie Dynia & Ser

Przygotowanie

  1. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę i wrzućcie ją na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażcie aż się zeszkli. 
  2. Do cebuli dodajcie umyty wcześniej szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli go nie macie, ten granulowany również się sprawdzi. Duście szpinak do momentu aż odparuje całą wodę i będzie miękki.
  3. W międzyczasie rozbełtajcie w miseczce jajka z przyprawami i dodaj do nich 20g startego na tarce żółtego sera.
  4. Gdy szpinak jest gotowy, zalejcie go jajkami i przykryjcie patelnię. Kiedy zobaczycie, że dół zaczyna się ścinać ? przewróćcie omlet na drugą stronę.
  5. Gotowy omlet podawajcie z warzywami (np. połową pokrojonej w słupki papryki) oraz chlebkiem Galicia Dynia & Ser. 

Porada! Jak przewrócić omlet?

Gdy cały dół omleta jest już ścięty, delikatnie zsuńcie go po ściankach patelni na pokrywkę, a następnie odwróćcie patelnię do góry nogami i przykryjcie nią omlet. Kolejny krok to szybki obrót o 180 stopni i góra omleta znajdzie się na dole patelni. Proste, prawda?