Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Malinowa chmurka


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
8

Składniki

Puszysty i orzeźwiający deser na bazie sorbetu owocowego z dodatkiem jaglaka czekoladowego Galicia to propozycja, która stanowi idealną kompozycję smaków słodkich i kwaśnych. Gotowi na tę kulinarną podróż? Zatem zaczynamy!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Mrożone maliny ? 200g
  • Opakowanie świeżych malin ? 200g
  • Śmietana 30% - 200g
  • Jaglak czekoladowy ? 4 szt.
  • Sorbet owoce leśne ? duże, familijne opakowanie
  • Lody waniliowe
  • Cukier ? 120g
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej na mus mrożone maliny, mieszając je i rozgniatając.
  2. Mus malinowy odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno.
  4. Do musu malinowego (zimnego), dodajemy delikatnie, przy pomocy szpatułki bitą śmietanę, otrzymując naszą tytułową malinową chmurkę. 
  5. Wyjmujemy 8 pucharków i przechodzimy do układania deseru.
  6. Na spód układamy sorbet owoce leśne.
  7. Posypujemy go połową pokruszonego jaglaka czekoladowego.
  8. Dodajemy lody waniliowe.
  9. Kolejna warstwa to świeże maliny.
  10. Na szczyt deseru układamy naszą ?malinową chmurkę?, czyli bitą śmietanę z malinami. 
  11. Dekorujemy miętą i świeżą malinką. 
  12. Podajemy od razu po przygotowaniu.