Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Hummus klasyczny z Paluchami


Czas przygotowania:
25 minut
Ilość porcji:
1

Składniki

Przepis na klasyczny domowy hummus z ciecierzycy. Pyszny i aromatyczny, idealny z produktami Galicia. 

 

Do przygotowania potrzebujemy: 

  • 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine
  • sól i pieprz
  • 130 g Paluchów Kapitańskich z Makiem

Przygotowanie

  1. Odsączoną ciecierzycę umieść w pojemniku. Dodaj kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacznij miksować na pastę.
  2. Stopniowo dodawaj resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kmin rzymski.
  3. Miksując dodawaj więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
  4. Gotowy hummus włóż do miseczki, polej oliwą extra vergine, posyp śwież zmielonym pieprzem, ostrą paparyką w proszku oraz posiekaną natką pietruszki.
  5. Przygotuj 130 g Paluchów Kapitańskich z Makiem.