Ile kalorii ma pieczywo chrupkie, czy warto włączyć je do swojego jadłospisu w momencie, gdy przechodzimy na dietę redukcyjną i od czego zacząć odchudzanie? Jeśli jesteście ciekawi ? koniecznie czytajcie dalej! Zdradzimy Wam w tajemnicy, że będziecie konkretnie zaskoczeni! Ciekawi? Zaczynamy!
Odchudzanie ? od czego zacząć?
Zaczynam od nowego roku, zaczynam od poniedziałku, zaczynam od jutra. Kto z nas tego nie zna, niech jako pierwszy rzuci kamień. To właśnie wspomniane myśli pojawiają się na samym początku diety w głowach osób, chcących zawalczyć o nową, nienaganną sylwetkę i lepszą, zdrowszą wersję siebie. Podejmując decyzję o odchudzaniu, często gubimy się jednak w ilości zalewających nas zewsząd wskazówek, nie wiedząc jak zacząć. Jedni mówią: odstaw ziemniaki, inni twierdzą, że są sycące i niskokaloryczne. Z lewej strony słychać głosy mówiące o całkowitej rezygnacji ze słodyczy, z prawej z kolei dochodzą Cię słuchy, że #CheatMeal raz na tydzień nie zrujnuje Twoich planów redukcyjnych. Jak poruszać się w tym trudnym świecie dietetycznych faktów i mitów? Od czego zacząć odchudzanie? Podpowiadamy!
Od czego chudniemy?
Czy zastąpienie ziemniaków kaszą jaglaną, a chleba pszennego pieczywo chrupkim wystarczy, by zrzucić nadprogramową oponkę? Niekoniecznie! By tak się stało, konieczne jest zrozumienie, że nie chudniemy, ani nie tyjemy od konkretnych produktów, a od nadwyżki lub deficytu kalorycznego. By schudnąć, musimy dostarczyć organizmowi mniej kalorii, niż wynosi nasze indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne. Kiedy nasz mózg dostaje informację, że nie otrzymał odpowiedniej ilości energii z zewnątrz, rozpoczyna tzw. proces rozkładu zmagazynowanej tkanki tłuszczowej i ze zgromadzonego na naszym ciele tłuszczu pozyskuje niezbędną mu do życia energię. Punktem wyjścia do odchudzania jest obliczenie naszego zera kalorycznego i opracowanie najbardziej odpowiadającego nam sposobu na dostarczanie mniejszej ilości kalorii niż wynosi nasz set point, tj. ilość kalorii, przy której ani nie chudniemy, ani nie tyjemy. Są dwa sposoby na bycie w deficycie kalorycznym. Pierwszym jest jedzenie jak zwykle, ale dodanie do naszego życia aktywności fizycznej, która umożliwi spalenie nadmiaru kalorii. Drugi sposób to ograniczenie ilości spożywanych kalorii, poprzez np. zrezygnowanie z jedzenia jednego posiłku, zmniejszenie porcji lub wybieranie posiłków mniej bogatych kalorycznie.
Pieczywo chrupkie KALORIE
Najwyższy czas przejść do meritum. Skoro już wiemy, jak zacząć swoją przygodę z odchudzaniem i od czego tak właściwie gubimy zbędne kilogramy, zastanówmy się, ile kalorii ma pieczywo chrupkie i czy, jak mogłoby się wydawać, można jeść je na diecie redukcyjnej bez ograniczeń? Odpowiedź na to pytanie prawdopodobnie Was zaskoczy. Brzmi ona: nie! Pieczywo chrupkie nie jest tak niskokaloryczne jak mogłoby się wydawać. Niesamowicie chrupiące, aromatyczne i pełne smaku chlebki naszej marki dostarczają Wam w 100 gramach następującą ilość wartości energetycznej:
- Pieczywo Chrupkie Galicia 3 Ziarna to 456 kcal
- Pieczywo Chrupkie Galicia 5 Zbóż to 434 kcal
- Pieczywo Chrupkie Galicia Dynia & Ser to 432 kcal
- Pieczywo Chrupkie Orkisz & Słonecznik to 456 kcal
- Pieczywo Chrupkie Galicia GO Protein 3 Ziarna to 441 kcal
- Pieczywo Chrupkie Galicia GO Protein Ziarna + Owies to 418 kcal
Jak widać na powyższych przykładach, jedzenie pieczywa chrupkiego bez opamiętania nie będzie najlepszym pomysłem, gdy chcemy schudnąć. Dwa dwustu gramowe opakowania bez problemu zaspokoją całe dzienne zapotrzebowanie kaloryczne średniego wzrostu kobiety. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie połączenie jednej porcji pieczywa chrupkiego Galicia z wysokiej jakości dodatkami, np. dobrą wędliną, świetnym, wiejskim twarogiem oraz sezonowymi, pełnymi witamin warzywami. Tak zbilansowany posiłek warto posypać ulubionymi pestkami lub polać odrobiną dobrej oliwy. Poza tym, że porządnie Was nasyci, będzie świetnie skomponowanym źródłem białka, węglowodanów i tłuszczy. Stosując tak zbilansowaną dietę, nie będziecie musieli obawiać się o jakiekolwiek niedobory w waszym jadłospisie.
Dlaczego mimo nie najniższej kaloryczności, warto włączyć pieczywo chrupkie Galicia do swojego codziennego jadłospisu?
Znajdujące się w ofercie naszej marki pieczywo chrupkie Galicia jest składnikiem, który warto uwzględnić w swoim jadłospisie, ponieważ spełnia ono najwyższe standardy dotyczące produkcji pieczywa. Zostało zrobione z najlepszych mąk, z pełnego przemiału, a dodatkowo zapewnia Wam wysoką zawartość białka, wpływając tym samym na odbudowę oraz wzrost tkanki mięśniowej, przez co jest szczególnie polecane osobom aktywnym fizycznie.
Wybierz zdrowie!
Zapomnij o kaloriach i postaw na zdrowie. Wybierz pieczywo chrupkie na zakwasie i zapewnij sobie wyższą przyswajalność mikroelementów zawartych w pełnoziarnistych mąkach, z których korzystamy podczas produkcji. Znacie pieczywo naszej marki?