Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Mini serniczki o smaku oreo


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
8

Składniki

Jeśli jesteście fanami biało-czarnych ciasteczek o śmietankowym kremie ? z pewnością polubicie ten przepis. Słodkie serniczki w pucharkach to lekki deser po pysznym obiedzie. Lubicie słodycze? Koniecznie go przygotujcie.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Miodziak orzechowy ? 4 sztuki
  • Ciastka oreo ? duże opakowanie
  • Twaróg na sernik ? 700 gram
  • Cukier puder ? 100 gram
  • Śmietana 30% - 400 gram
  • Cukier wanilinowy
  • Żelatyna ? 3 łyżki
  • Pół cytryny

 


Przygotowanie

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia 3 łyżek żelatyny w 5 łyżkach wody.
  2. Żelatynę, sok z połowy cytryny, twaróg, cukier wanilinowy oraz cukier puder miksujemy na gładki krem.
  3. Otwieramy ciastka oreo i oddzielamy krem od herbatników. Krem dodajemy do zblendowanej masy twarogowej i ponownie mieszamy.
  4. Herbatniki odkładamy do osobnej miski i kruszymy na mąkę. 
  5. Na dno każdego z ośmiu pucharków kruszymy pół miodziaka orzechowego.
  6. Zalewamy wszystko masą serowo-ciasteczkową i zasypujemy ?mąką? z herbatników.
  7. Ozdabiamy listkiem mięty i chowamy do lodówki by stężało.
  8. Wyciągamy z lodówki na moment przed podaniem ? niebo w gębie!