Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Jogurtowo-lodowy deser tropikalny


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
2

Składniki

Macie ochotę na lekki, orzeźwiająco-kokosowy deser jogurtowy, który możecie bez obaw wcinać na diecie? Zatem koniecznie spróbujcie tej propozycji. Idealna po obiedzie, ale także na drugie śniadanie lub słodką kolację. Rękawy w góry. Gotujemy!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Jaglak kajmakowy ? 1 sztuka
  • Sorbet mango ? 100 gram
  • Jogurt grecki ? 150 gram
  • Płatki kokosa
  • Mięta do dekoracji
  • Kilka kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Wyciągamy dwie wysokie, wąskie szklanki.
  2. Na dno dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego. 
  3. Dodajemy gałkę sorbetu mango.
  4. Na sorbet kruszymy połowę jaglaka kajmakowego. 
  5. Dodajemy kolejne 2 łyżki jogurtu oraz kolejną porcję sorbetu.
  6. Posypujemy wszystko startą na tarce gorzką czekoladą. 
  7. Dekorujemy miętą i wcinamy!

Lekko, smacznie i sycąco!