Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Czekośliwka na pieczywie 5 Zbóż


Czas przygotowania:
3 godziny
Ilość porcji:
8

Składniki

Jesień to idealny czas na przygotowanie weków, którymi możemy cieszyć się później całą zimę. Jeżeli w waszych sklepach pojawiły się już śliwki, koniecznie przygotujcie sobie spory zapas czekoladowego kremu z nich. Gwarantujemy ? jest pyszny!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 2,5 kg węgierek
  • Cukier ? 1 kg
  • Cukier wanilinowy ? 2 opakowania
  • Kakao gorzkie ? 2 solidne łyżki
  • Gorzka czekolada ? 100 gr
  • Pieczywo Chrupkie 5 Zbóż

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od usunięcia pestek z naszych śliwek. 
  2. Wrzucamy śliwki do garnka o grubym dnie i gotujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym przez około 2,5 / 3h, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy nasze śliwki przypominają już dżem, dodajemy do nich kakao oraz czekoladę.
  4. Dusimy wszystko kolejne 15 minut.
  5. Przekładamy do słoików. Zakręcamy i gdy jeszcze są gorące, odkładamy do góry dnem, by się zawekowały.
  6. Podajemy na pieczywie chrupkim o smaku 5 Zbóż.

Ta smakowita, domowa nutella na bazie śliwek z pewnością przypadnie Wam do gustu i zaspokoi nagłą ochotą na słodką przekąskę.