Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Sos serowy ? dopełnienie Twojej domówki


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
8

Składniki

Przygotowanie tego sosu jest niezwykle proste. Wzbogaci on każdą domówkę i rodzinną posiadówkę przy syto zastawionym stole. Świetnie komponuje się w połączeniu z nachosami, chipsami, krakersami oraz oczywiście, dostępnymi w naszym asortymencie, paluchami kapitańskimi. Jeśli planujecie w najbliższym czasie niewielką imprezę dla rodziny lub znajomych, koniecznie przygotujcie ten sos. Gwarantujemy, że Wasi goście będą zachwyceni. 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Gorgonzola ? 100 gram
  • Kremowy serek śmietankowy ? 150 gram
  • Gęsty jogurt naturalny ? 150 gram
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Sól oraz pieprz
  • Paluchy kapitańskie Ser Gouda

Przygotowanie

  1. Przy pomocy drewnianej łyżki rozgniećcie ser gorgonzola, dodając do niego kremowy serek śmietankowy. Powinny one tworzyć gładką, jednolitą masę.
  2. Do serów dodajcie jogurt, który delikatnie złagodzi smak oraz drobno posiekane zioła. 
  3. Doprawcie świeżo mielonym pieprzem oraz solą, jeśli uznacie to za konieczne. 
  4. Wszystko połączcie ze sobą i przykryjcie szczelnie folią spożywczą, a następnie odstawcie do lodówki na co najmniej ? godziny.
  5. Podawajcie w towarzystwie naszych niezwykle smacznych paluchów kapitańskich posypanych dojrzewającym serem Gouda. 

Porada! 
Warto podawać taki sos w specjalnych, jednoporcjowych pojemnikach do serwowania finger food. Dzięki temu unikniecie sięgania wszystkich do jednego naczynia. Będzie to dużo bardziej wygodne i higieniczne. Wasi goście będą zachwyceni tym sposobem podania i oczywiście smakiem sosu! Mniam!