Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Chrupiąca tarta z cukinią


Czas przygotowania:
50
Ilość porcji:
8

Składniki

Tarta najlepiej smakuje podana na ciepło, wyciągnięta prosto z piekarnika. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale także spotkanie z przyjaciółmi. 

Spróbuj naszego przepisu z dodatkiem Pieczywa Chrupkiego Galicia

 

Do przygotowania potrzebujemy:


Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Pieczywo chrupkie pokrusz wałkiem lub w malakserze ?na piasek?.
  3. Do pokruszonego pieczywa chrupkiego dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na spód formy i wyrównaj łyżką.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
  5. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posól i odstaw na sicie na 20 minut (sól wyciągnie wodę z cukinii).
  6. Na patelni rozpuść 50g masła, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez chwilę, aż zmięknie. Dodaj cuknię i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia. 
  7. Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksuj do połączenia składników. 
  8. Na spód tarty wyłóż farsz z cukinii, następnie wylej śmietanę z jajami. 
  9. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut.