Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Nasiona chia w diecie. Czy warto i jakie mają właściwości?


Nasiona chia w diecie. Czy warto i jakie mają właściwości?

Nasiona chia są ? zaraz obok truskawek, borówek, pestek dyni, siemienia lnianego i innych ? uznawane za jedne z najbardziej popularnych superfoods. Absolutnie nas to nie dziwi! W nasionach chia jest mnóstwo cennych dla naszego organizmu przeciwutleniaczy, witamin oraz składników odżywczych.

Co warto wiedzieć o nasionach szałwii hiszpańskiej i dlaczego warto włączyć je do swojej diety? By poznać odpowiedzi na te i inne pytania, koniecznie zostańcie z nami do końca.

Szałwia hiszpańska ? podstawowe informacje nt. chia

Szałwia hiszpańska, bo tak właśnie nazywa się roślina, dzięki której możemy zajadać się w swoich domach nasionami chia, jest rośliną wieloletnią, mającą swoje początki w Gwatemali oraz w dalekim Meksyku. Obecnie, jej uprawy znajdziemy w:

  • Australii,
  • Meksyku,
  • Ekwadorze,
  • Paragwaju,
  • Argentynie,
  • Boliwii.

Ciekawostka!

Szałwia hiszpańska jest rośliną niesamowicie silną i odporną na różnego rodzaju szkodniki. By pięknie rosła nie potrzebuje ona absolutnie żadnych sztucznych nawozów czy jakiegokolwiek wsparcia ze strony człowieka. Nie będzie zatem błędem stwierdzenie, że jest ona produktem ekologicznym.

Nasiona chia ? skład

Chia to nasiona zaliczane ? jak wspominaliśmy we wstępie ? do tzw. superfoods. Wykazują one działanie prozdrowotne. Są one w naszej diecie źródłem:

  • przeciwutleniaczy,
  • białka,
  • witamin (m.in. witaminy E, witaminy C i witamin z grupy B),
  • kwasów omega-3,
  • błonnika.

chia w diecie chia w diecie

Warto wspomnieć, że nasiona chia to także źródło:

  • wapnia, którego tak bardzo potrzebują osoby na bezmlecznej, wegańskiej diecie,
  • żelaza, którego obecność docenią osoby z anemią,
  • cynku, wspierającego poprawne funkcjonowanie układu hormonalnego,
  • magnezu.

W nasionach szałwii hiszpańskiej nie ma glutenu. Jeżeli chorujecie na celiakię, nie musicie z nich rezygnować.

Dlaczego warto włączyć nasiona chia do diety?

  1. Działają przeciwnowotworowo. Dzięki temu, że w ich składzie znajdziemy kwas ALA, minimalizowane jest ryzyko wystąpienia oraz rozwoju raka piersi i raka sutka.
  2. Wspierają nasz wzrok.
  3. Wpływają pozytywnie na pracę naszego serca.
  4. Są niskokaloryczne, przez co świetnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych.
  5. Hamują apetyt i poprawiają trawienie.

Jak jeść nasiona chia?

Jest wiele sposobów. Z racji tego, że ich smak jest raczej neutralny i nie będzie silnie wyczuwalny w danej potrawie, bez obaw można je dodawać do owsianek, jaglanek, granoli. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie na ich bazie puddingu chia lub jeśli wolicie łatwiejsze rozwiązania, wybieranie gotowych produktów, które mają nasiona chia w swoim składzie. Chia znajdziecie w różnego rodzaju smoothie oraz ? przede wszystkim ? pieczywie, np. tym z asortymentu marki Galicia. Jeśli macie ochotę włączyć nasiona szałwii hiszpańskiej do swojej diety, koniecznie przetestujcie:

Czy nasiona chia można jeść bez ograniczeń?

Nie! Zalecana, dzienna porcja nasion chia w diecie to około 20 gramów, czyli mniej więcej 1 i poł łyżki. Zbyt duża ilość nasion w diecie może powodować problemy trawienne, a dokładniej rzecz ujmując, rozwolnienia.