Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Dip z buraków z chlebkiem Dynia & Ser


Czas przygotowania:
5 minut
Ilość porcji:
1

Składniki

Przepis na pyszny dip z buraków, który świetnie sprawdzi się jako danie na imprezę, jako przekąska z dodatkiem do warzyw, paluszków, krakersów, grissini czy też chlebków z patelni.

 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 150 g buraków (waga po upieczeniu i obraniu)
  • 60 g sera feta
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Pieczywo Chrupkie Galicia Dynia & Ser 

Przygotowanie

1. *Buraki kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, fetę kruszymy. W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę.

2. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie miksujemy. 

3. Podajemy jako dodatek do warzyw, paluszków, krakersów, grissini, chlebków z patelni. Najlepsze do spożycia z pieczywem GALICIA Dynia & Ser.

 

*Pieczenie buraków: do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki. Większe kroimy na ćwiartki lub pół. Buraki należy najpierw dokładnie umyć. 

Następnie osuszamy je i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 45 - 60 minut lub do momentu, gdy będą miękkie (przy dużych i starszych burakach może to zająć nawet 1,5 h). Przy pomocy widelca sprawdzamy, czy buraki są upieczone.