Jakość życia


Zdrowe produkty

Żywność którą spożywamy oraz jej jakość przekształca się bezpośrednio na nasze chwilowe i długoterminowe samopoczucie, a także efekty zdrowotne. Prawidłowy dobór diety pod kątem jakościowym i ilościowym wspomaga nas czynnie w realizacji pasji życiowych - daje więcej energii do tego, na co każdy poświęca swój czas. 

Działamy, myślimy, oddychamy, ruszamy się na różne sposoby - nasza krew krąży cały czas. Do działania potrzebna jest najlepsza i najczystsza energia. Dostarczają nam jej węglowodany zawarte w produktach piekarniczych. Należy pamiętać jednak, że im więcej mąk z pełnego ziarna w produkcie, tym lepiej ta energia działa na człowieka.

Im więcej mąk z pełnego przemiału, tym indeks glikemiczny produktu jest mniejszy. Tego szukajmy! 

Produkty do których stosujemy mąki pełnoziarniste zwykle posiadają oświadczenia żywieniowe: wysoka zawrtość błonnika i żródło białka. 
A ponieważ całe ziarno trafia do produktu, zawierają również mikroelementy. 

Zapewnij sobie odpowiednią zawrtość białka, która pozwoli na dopływ świeżej energi oraz odbudowę i wzrost tkanki mięśniowej. 

Zapewnij sobie większą przyswajalność mikroelementów zawartych w mąkach pełnoziarnistych konsumując pieczywo na zakwasie.

Fermentacja mlekowa zachodząca w kwasie piekarniczym unieszkodliwia zawarty w mące kwas fitynowy, który w produktach mącznych nieukwaszonych wiąże się w przewodzie pokarmowym z żelazem, cynkiem, wapniem i magnezem - tak powstają nierozpuszczalne sole niedosępne
dla organizmu.

Zapewnij sobie NNKT - tłuszcz, biłako, mikroelementy z nieprzetworzonych ziaren chia, siemienia lnianego, sezamu, dyni oraz słonecznika, które posiadają niski wskaźnik glikemiczny.

Aby osiągnąć JAKOŚĆ ŻYCIA do której dążysz - nie zapomnij o dobrym żródle energii. Kierunek jest jeden - więcej mąk z pełnego przemiału, więcej zakwasu i więcej nasion oleistych.

Zapewnij sobie lepszą JAKOŚĆ ŻYCIA.